Zeni a WordCamp Bratislava 2019

Dne 12.10.2019 se v prostorách FIIT STU v Bratislavě konal již osmý ročník místní WordCamp konference a koalka Zeni se svým týmem na ní rozhodně nesměli chybět.

Aby obsadila nejlepší místa včas, jela do Bratislavy již den před konferencí. Do tohoto města se dostala svým pozemním přibližovadlem zn. Dacia Duster.

Den před zahájením akce byl pro zájemce připravený Contributor Day, na kterém bylo možné se přímo zapojit do úpravy WordPress a podpořit místní komunitu. Náš tým na této akci zastupoval Róbert Jurinek. Později večer se David Dirbák a Bruno Dirbák zúčastnili skvělé speakers‘ dinner (společná večeře pro hladové spíkry) se spoustou dobrého jídla a témat k debatování ve velmi zajímavé společnosti. Debata probíhala v přátelském duchu, jak už je zvykem, a všichni se už těšili na své zazáření na place následující den.

Ráno v 7:30 David nažhavil motor našeho koalího pozemní koráb a všichni jsme se přesídlili do prostorů FIITu. Zde přesně v 9:00 Peter Nemčok zahájil úvodní řečí již osmý WordCamp Bratislava.

Zeni koalce se velice líbil přístup pořadatelů k začínajícím řečníkům. Letošní WordCamp Bratislava byl právě o nových tvářích na tomto poli a bylo znát, že i tudy vede cesta. Většinou přednášeli úplně noví a nebo začínající řečníci.

Za náš tým se do role řečníků tentokrát postavili Bruno a David Dirbákové.

Bruno se svým workshopem “Jak si postavit stránku v Divi Builderu” sklidil velký úspěch, jelikož jeho posluchači společně zaplnili plnou kapacitu sálu pro 70 lidí.

Bruno:
“Už od rána, když jsem vstával, jsem byl dost nervózní, protože jsem nevěděl, jestli si mám vzít košili modrou nebo košili světle modrou se čtverečky. Taky jsem byl velice nervózní z toho, že nebudu vypadat dobře ve vlasech a budu tam stát jak chobot. Nakonec vše dobře dopadlo a já mohl vyrazit společně s Davidem na WordCamp. Dorazili jsme na místo a já se neuvěřitelně ještě dvě hodiny před připravoval na svůj výstup. Všechno jsem chtěl mít dokonalé, každou čárku, tečku v mé prezentaci. A je to tu! Jsem na řadě! Honem do místnosti! Přišel jsem, zapojil jsem komp do data projektoru a šel jsem na věc. Ze začátku jsem byl hodně nervózní, ale postupem času nervozita klesala až tak, že jsem se uprostřed cítil jako bych stál před kamarády. Na konci mojí přednášky bylo dost dotazů a jsem rád, že jsem na všechny bez problému odpověděl, hned a s jistotou. Jsem neuvěřitelně nadšený, že jsem dostal takovou příležitost, jako je právě spíkr na WordCamp Bratislava 2019. Tato zkušenost mi hodně dala a už teď vím, že chci předávat touto formou informace dál a budu se snažit vystoupit zase někde, kde dostanu možnost.”

David zakončil sérii přednášek se svojí “Nedělejte weby za tašku hrušek”.

David:
“Už od rána jsem měl hroznou trému. Bylo to mé první vystoupení před tolika lidmi a ještě jsem uzavíral přednáškový den v hlavním sále. Přednáška měla mířit na kolegy z branže, kteří někdy dělají střemhlav weby za pár korun a následně toho litují. Zároveň jsem v ní použil i něco z naší praxe. Byť jsem měl prezentaci nachystanou pečlivě na cca 25 minut, odvykládal jsem jí za 18. Dotazy v sále nikdo neměl a tak jsem skončil o cca 20 minut dříve, než jsem měl. To svědčí o tom, že je stále co zlepšovat. Doufám, že tímto mé působení jako spíkr na WordCampech nekončí a že budu mít ještě možnost předávat mé zkušenosti z praxe méně znalým kolegům.”

Celá konference probíhala hladce, přesně podle časového plánu. Doprovázela ji příjemná atmosféra, skvěle připravený catering a příjemný závěr. Zeni koalka i celý tým se příjemně utahaní a plní nových zážitků vrátili zpět do svých kokpitů, aby se mohli další den válet, odpočívat a ládovat se dobrotami v podobě eukalyptového listí. Neboť tuto činnost má Zeni koala nejraději.