Serial Killer – Proč je dobré mít webovou stránku vytvořenou na Sage?

I Zeni team měl možnost podílet se na mezinárodním festivalu TV a web seriálů – Serial Killer. Vytvořili jsme pro něj webovou stránku, jejíž téma je postavena na Sage. Jak jsme při tvorbě webové stránky postupovali a také výhody stránky vytvořené na Sage šabloně se dozvíte v článku.

Co je Serial Killer?

Určitě už tušíte, že festival Serial Killer potěší všechny nadšence seriálové kultury. Tvůrci nejlepších seriálových novinek ze střední a východní Evropy se každoročně setkávají na mezinárodním soutěžním festivalu televizních a webových seriálů. Na velkém plátně si návštěvníci mohou zhlédnout premiéry, které jinde nemají možnost vidět. Navíc, v sekci Fokus se festival každým rokem zaměří na jinou zemi a představí její seriálovou tvorbu.

Tvorba webové stránky

Festival nás zaujal, a také proto jsme se rozhodli zapojit do tvorby jejich webové stránky.

HTML strukturu nejprve vytvořil grafik Martin Pecina, následně bylo nutné ji rozdělit na menší části a vytvořit za ní celý web.

Z celkového zadání a grafiky jsme si stránku rozdělili na sekce:

  • seriály;
  • panely;
  • videa;
  • přednášející;
  • členové týmu.

U každé ze zmíněných sekcí jsme identifikovali, která data bude nutné vyplňovat a přidali jsme možnost jejich editace do administrace. Data bylo také nutné napasovat do připravené grafiky a pomocí nich tak oživit obsah.

Jaké funkcionality jsme dělali pro Serial Killer?

Hromadné stažení fotek z jednotlivých dní z presskit

Klient nám zadal, aby bylo možné stáhnout všechny fotky z jednotlivých dní z presskit a to v zip souboru. Připravili jsme funkcionalitu, která všechny dané fotky zazipuje a uživatel si je může stáhnout.

Předplatitelská sekce

Klient potřeboval přidat na web možnost koupit si předplatné do interní sekce webu. Připravili jsme propojení s Woocommerce a Gravity Forms, které zajišťují nákup přístupů a také přihlášení a omezení přístupů na určité stránky.

Archivace starého ročníku

Toto je jedna z nových features, které stránka obsahuje. Klient požadoval, aby bylo možné nastavit jednotlivé seriály, seriálové sekce, panely a přednášející jako archivované. Ty se pak nebudou zobrazovat na standartních místech a on si je bude moct přidat na vlastní stránky.

Proč je dobré mít šablonu stránky vytvořenou na Sage?

  • Nejlepší nástroj na tvorbu WordPress šablon

Dává programátorovi skvělé možnosti, jak udržet svůj kód přehledný a čitelný. Ať už se jedná o psaní CSS s SASS, Blade templaty, JavaScript routing nebo Controlery, ve kterých je možné specifikovat funkcionalitu pro přesně danou šablonu. S takovým nástrojem je práce mnohem zábavnější.

  • Obsahuje Laravel blade templating

Velice ulehčuje práci s vytvářením jednoduchých a přehledných šablon. My jsme si k němu ještě doinstalovali ACF Sage directives, což nám značně ulehčilo a zpřehlednilo práci s ACF fieldy. 

  • Protože JavaScript routing 

Sage už v základu obsahuje funkcionalitu, která umožňuje rozdělit JavaScript do souborů a pak ho načítat na stránkách podle vašeho určení. JavaScript je díky tomu přehlednější a nemusíte se obávat, že se na některé stránce spustí něco nechtěného.

Výkonnost webové stránky

Jestli na vaší stránce čtenář zůstane záleží hlavně na tom, zda ho dokážete co nejdříve zaujmout. Jak ho ale zaujmete, pokud se vaše stránka bude načítat nekonečné hodiny? Proto je pro vaši webovou stránku velmi důležitá její výkonnost, spolehlivost a rychlost.

Splnění těchto požadavků vám samotný Sage nezaručí. Avšak dobrý programátor ve spojení s tak dobrým nástrojem jako je Sage může udělat zázraky. Výkonnost a rychlost totiž vždy záleží na samotném programátorovi.

Stejně jako u dalších našich projektů jsme se snažili načítat vždy jen vše potřebné a připravili jsme stránku na co nejrychlejší načítání. Například jsme odstranili nepotřebné CSS a JS soubory, nastavili lazyload obrázků a mnoho jiného.

Pokud byste i vy chtěli vytvořit vaši webovou stránku na tolik kvalitním nástroji jako je Sage a přinést vaší stránce výkonnost a rychlost, neváhejte se na nás obrátit. Napište nám a my se vám ozveme v co nejkratším čase.