SEO – Jak psát články, aby byly čitelné, a optimalizované pro vyhledávače

Jak zvýšit online prodeje? Část 4.

SEO optimalizace je široký pojem, který je v konečné fázi velmi jednoduchý. Jedná se o využití nastrojů, díky kterým se ze článku stane vrchol pyramidy pro vyhledávače.

V tomto článku se dozvíte, jak psát články, aby lidé z webu neodcházeli, ba naopak na webu zůstali, případně u vás nakoupili a zanechali zpětnou vazbu

Pokud využíváte možnosti vyhledávání informací od Google, Seznam nebo Yahoo a dalších, pak vyhledáváte informace podle klíčových slov. Optimalizace pro vyhledávače (SEO) jsou praktiky, které zahrnují techniky, taktiky a nástroje, díky kterým se zvýší dohledatelnost webu a organická návštěvnost.

Hledáte například společnost, která vám vytvoří webové stránky za adekvátní cenu, ve vaší lokalitě. Nejspíš zadáte do vyhledávače „tvorba webových stránek Praha”, od vyhledávače očekáváte maximální výkon, a informace, které hledáte

Zajisté jste se již setkali se situací, kdy jste otevřeli ve vyhledávači jeden z prvních odkazů, ale bohužel jste v zápětí web zavřeli, jelikož webová stránka nepřinesla odpovědi.

POZOR! Pokud lidé opětovně z webu odchází, vaše webová stránka je pro vyhledávače „odpad” a posouvají ji v žebříčku dolů.

Výběr témat a klíčových slov

Před psaním článku, si udělejte takzvanou „rešerši”. Zde si ujasníte, co od článku očekáváte, a kde budete informace vyhledávat. 

Pomocí nástrojů, které naleznete přes vyhledávač, si můžete vytvořit analýzu klíčových slov. V analýze se vám zobrazí několik klíčových frází, které se shodují s vaším zadáním. V jednotlivých polích si můžete dále všimnout, jaká je hledanost jednotlivých frází

Do textu neuvádějte klíčové slovo stokrát, ale mělo by být obsaženo v návaznosti na délce textu. Například, pokud máte text o délce 2 normostrany (dále NS) adekvátním počtem je:

  • 1* v nadpisu;
  • 1* v perexu;
  • 1-2* umístění v H2, případně v H3;
  • 1* umístění v meta description;
  • 1* umístění v ALT atributu obrázku.

Délka článku

Čtenáře zajímá samotná kvalita informací, které mu předáváte. Proto se zaměřte jen na kompletní informace ale v žádném případě nepoužívejte omáčkový text. Pokud ve článku zdlouhavě kličkujete, je téměř stoprocentní jistota, že váš čtenář odejde! Vyhledávač vaši webovou stránku vzápětí vyhodnotí jako nekvalitní, a bude ji posouvat po příčkách dolů. To samozřejmě nechcete, proto uvádějte jen informace bez zbytečných slov okolo!

Kvalitní článek, který nese plnohodnotné informace, a je čtivý pro čtenáře, se pohybuje okolo 1-2NS. Pokud chcete publikovat článek o 5 NS, zkuste článek rozdělit do 2-3 částí. Čtenář bude mít důvod se vrátit a články budou lépe přehledné. Jsou témata, u kterých dané téma může obsáhnout i 2-4NS, týká se to především odborných nebo informačních textů, které je vhodné udržet v jediném článku pro kompletní obsah.

Čitelný článek

  1. Dodržujte hierarchii nadpisů – pro čtenáře může být zavádějící, pokud máte meta title (H1) na stejné úrovni jako nadpisy H2, popřípadě H3.
  2. Délka odstavcůnikdy by neměl být odstavec delší než pět řádků, pro čtenáře pak text působí nepřehledně.
  3. Nastavte si jasná pravidla
    • Tykání nebo vykání
    • zkratky nebo nikoliv (je nevzhledné, pokud jednou napíšete tzv. a podruhé takzvané); 
    • dodržet i číselné značení, numericky nebo textově ale nikdy kombinace.
  4. Oživte text odrážkami, číslováním nebo grafickou tabulkou – článek je daleko přehlednější a pro čtenáře zábavnější.
  5. Ztučňujte důležitá slova – je dokázané, že většina populace nečte celý text. Čtenář si nejprve udělá přehled, přejetím očima po ztučnělých větách, aby věděl, zda se dočte informace, které hledá

V tomto článku jsme vám představili pravidla, podle kterých funguje SEO optimalizace, a jak má vypadat článek přehledně a čitelně. V příštím článku vám představíme, jaké náležitosti by měl obsahovat článek před samotnou publikací.

Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte napsat, my vám veškeré dotazy zodpovíme, v co nejkratší době.