6 způsobů, jak zvýšit rychlost a výkon vašeho WordPress webu

Všechno se zrychluje. Mnozí chtějí mít ty nejdůležitější informace co možná nejrychleji a získat je pokud možno bez zbytečného čekání. Rychlost očekáváme především při procházení webových stránek. Nedostatečný výkon a pomalé načítání vašich stránek vede ke zvýšení míry opuštění. Jak docílit zrychlení webové stránky ve WordPress si prozradíme v dnešním článku.

Proč je rychlost webové stránky důležitá?

Google doporučuje za nejoptimálnější rychlost načítání v případě 3G připojení pět a méně vteřin.Pokud doba načítání vaší stránky trvá až tři sekundy, pravděpodobnost okamžitého odchodu se zvyšuje o 32 %.

Rychlost webové stránky ovlivňuje až téměř 70 % spotřebitelů. Pravděpodobnost jejich nákupu s rychlostí webu stoupá. Pokud je webová stránka pomalá, přicházíte o zákazníky a snižuje se míra konverze. Rychlost vaší webové stránky je také velmi výrazným SEO faktorem. Při tvorbě webových stránek ve WordPressu se proto vždy snažíme dbát na rychlost a výkon webu a děláme vše proto, abychom ji správně optimalizovali bez použití přílišného množství pluginů.

Objektivní přehled o tom, zdali a jak je váš web rychlý, si můžete udělat pomocí různých nástrojů. My doporučujeme Google Page Speed Insights, ale existuje jich celá řada, jako například GTmetrix či WebPageTest.

Jak zlepšit výkon webových stránek?

Méně reklam

Velké množství reklam může vašemu webu škodit, jelikož reklamy načítají JavaScript, CSS a média, čímž mohou velmi zpomalit stránku a také zhoršit uživatelský zážitek.

Rozdělte dlouhé stránky

Dlouhé stránky zpomalují načítání webu. Pokud má některá z vašich stránek na webu příliš mnoho obsahu, možná by bylo vhodnější ji rozdělit na několik. Na délku dbejte i při psaní článků na váš blog. Někdy je lepší článek rozdělit do více, čímž také přispějete ke zrychlení webu.

Aktuálnost WordPress, pluginů a PHP

Ve WordPress vývojáři pluginů neustále pracují na vylepšeních, a proto je dobré si je pravidelně aktualizovat. Velký vliv na výkon WordPress stránky má také verze PHP. Cloudways zveřejnili výsledky jejich benchmarkingového testu, který sledoval zlepšování výkonu stránek od verze PHP 5.6 po 8.0. Níže uvedený graf ukazuje, že výkon se neustále zlepšuje. Oproti současnému PHP 8.0 s nejrychlejším časem načítání 164 ms vyšel PHP 5.6 téměř 3x pomalejší.

Caching

Caching přednačte a připraví obsah stránky tak, aby se minimalizovalo počítání a načítání z databáze při přístupu na stránku. Uživatel dostane při načítání stránky předpřipravenou verzi, čímž se může celý proces až několikanásobně zrychlit. Aby se v budoucnu mohly požadavky na údaje vyřešit rychleji, caching si tyto údaje ukládá. Součástí každého produkčního webu by proto měl být Caching plugin, díky kterému získáte obrovské množství výkonu webu. Pro naše WordPress klienty nastavujeme Redis Cache, který umožňuje cachování pomocí in memory databáze.

CDN (Content Delivery Network)

Jedná se o skupinu serverů, které jsou geograficky blíže vašim návštěvníkům. A jak to funguje? Po nastavení CDN se váš obsah (obrázky, videa..) uloží do vyrovnávací paměti na proxy serverech a načítá se tak ze serveru v blízkosti polohy vašeho návštěvníka. Díky tomu se sníží odezva a obsah se načte rychleji. Pro naše weby používáme nejčastěji službu Cloudfare CDN.

Kvalitní hosting

Pokud máte pocit, že jste pro zrychlení vašeho webu vyzkoušeli už všechno, ale stále se vám nedaří dosáhnout výsledků, které chcete, je čas se zamyslet nad změnou poskytovatele hostingu.

My v Zeni vám rádi pomůžeme a nabídneme vám hosting, který zaručeně web zrychlí. Ozvěte se nám a doveďte svůj WordPress web k úspěchu.

Odkazy

  1. Page Speed Report
  2. New Industry Benchmarsk
  3. Mobile site speed statistics
  4. Performance Benchmarks for WordPress