Nejčastější chyby při tvorbě WordPress webu

Chyby dělají člověka a také perfektní weby, protože se z nich pokaždé něčemu naučíme. Některým chybám se v začátcích tvoření webů ve WordPress zkrátka nevyhnete. Dnes si prozradíme ty nejčastější, které vás mohou potkat a poradíme vám, jak se jim můžete vyvarovat.

WordPress šablona

Jako první byste se měli zamyslet nad tím, jakou šablonu a zdali vůbec nějakou chcete použít. Většina WordPress šablon zdarma toho sice umí spoustu, ale ty zpoplatněné umí ještě víc. Ani jedna z variant ale není úplně vhodná, jelikož si můžete naskládat web sami jako custom šablonu. 

Proč nejsou tyto možnosti úplně vhodné? Většina WordPress šablon má v sobě spoustu zajímavých „fičur”, ze kterých využijeme jen zlomek a ten zbytek, který povětšinou nevyužijeme, se dost často dlouho načítá. A jak jistě dobře víte, u webu se každá milisekunda počítá. My doporučujeme využít například GeneratePress.

WordPress pluginy

Spousta nováčků velmi ráda používá pluginy. A to doslova na cokoliv. Pluginy mohou být stejně jako šablony jak free, tak placené. U obou variant je potřeba myslet na to, že WordPress je OpenSource řešení a že kvalitu kódu pluginů nikdo z jádra WordPress nekontroluje. Pokud tedy nejsou přímo ve WP repository. Může se vám tak klidně stát, že vámi použitý plugin nebude až tak dobře komunikovat se šablonou. Žádoucí je proto se před použitím pluginu vždy zamyslet, zdali je opravdu potřeba, nebo zdali neexistuje jiná, lepší cesta. 

Builder

Builder je super řešením, pokud ho opravdu ovládáte. Ovšem není builder jako builder a i v tomto případě je potřeba vybírat.Nám v Zeni se nejvíce osvědčil Divi builder, ale máme dobré reference také na Elementor. Výhoda builderu oproti šabloně je ta, že si dané prvky webu dokážete velmi rychle vyskládat sami. Práci tak vidíte ihned a oproti pevně stanoveným hranicích šablony si v builderu můžete prvky upravovat podle sebe. I builder má ale své nevýhody. Těmi je opět spousta kódů, které pravděpodobně nevyužijete. 

Server

Pro menší web s pár stránkami, který slouží jako vizitka, vám bude bohatě stačit snad jakýkoli z dostupných hostingů. Zjistěte si však, jakou má poskytovatel technickou podporu, ať na každý váš požadavek nečekáte týden. Také je dobré ověřit, zdali má hostingová společnost možnost instalace WordPress na jedno kliknutí. Vhodné je mít i možnost vytvořit si na jednom hostingu tzv. subdoménu kvůli vývojovému prostředí. Jak toto prostředí vytvořit si můžete přečíst v článku Jak si vytvořit staging prostředí.

Z českých a slovenských hostingových společností doporučujeme WPHostingACTIVE 24 + Websupport. My osobně používámepro všechny naše weby VPS serveryod DigitalOcean. Jejich výhoda spočívá v tom, že jsou rychlé, flexibilní a že si vše můžeme manažovat sami. Nevýhodou pak je fakt, že na tuto práci potřebujete odborníka. 

SEO

SEO je často podceňované a z nám neznámého důvodu spousta začínajících tvůrců toto odvětví přehlíží, nebo na něj jen zapomíná. Dnes přitom k rychlé indexaci webu stačí dodat základní informace do Google Search Consol a vypsat data v backendu do pluginu k tomu určenému. Nezapomínejte ale i na data u fotek aoptimalizaci jejich velikosti. 

Kouzlo klíčových slov můžete také skvěle využít při psaní článků na váš webový blog. Jak na SEO friendly články si můžete přečíst v tom našem Seo – Jak psát články, aby byly čitelné a optimalizované pro vyhledávače

Pro nastavení základních popisů na stránkách používáme plugin od YOAST a prosazujeme webařské heslo: „Málo je leckdy víc než hodně.” Denně se setkáváme s weby, které mají zakoupenou šablonu40 pluginůa k tomu všemubuilder. Jedno s druhým a třetím nechce a ani neumí komunikovat. Věřte nám proto, že toto není cesta k úspěchu. 

Z našich zkušeností víme, že majitelé těchto webů jsou následně nešťastní, jelikož zaplatili za tvorbu pěkného, rychlého a bezpečného webu, ale ve skutečnosti dostali v lepším případě jen to pěkné. Sami jsme zjistili, že finančně výhodnější je vytvořit nový web tak, jak se má, nežli tento typ webů opravovat. 

Patříte do této skupiny, nebo byste se rádi chybám vyvarovali? Napište nám a my vám vytvoříme bezva web, který udělá radost nejen vám, ale i vašim návštěvníkům.